Wat zijn de voordelen van blu-ray?

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kijken van films is in de loop der jaren enorm geëvolueerd. De plaats waar men kijkt, de kwaliteit van de films en de apparatuur die men gebruikt om dit mogelijk te maken veranderd voortdurend. Rond 1900 verschenen de eerste films, sinds die tijd zijn er vele dingen veranderd. Vroeger keek men bijvoorbeeld louter films in de bioscoop en was er nog geen geluid aanwezig. Met de opkomst van de televisie, begon men steeds meer thuis te kijken. Door nieuwe technologieën werd het ook mogelijk om met geluid en kleur televisie te kijken. De laatste jaren zijn er ook weer nieuwe uitvindingen gedaan. De dvd wordt bijvoorbeeld steeds minder gebruikt, blu-ray is ervoor in de plaats gekomen. Wat zijn de voordelen van blu-ray ten opzichte van de dvd-speler en in het algemeen? En waar moet je op letten wanneer je een blu-ray speler koopt?

Het grote verschil tussen blu-ray en dvd’s

De komst van films in HD-kwaliteit hebben het einde ingeluid van de dvd-speler en het tijdperk van blu-ray ingeluid. Films in HD zijn namelijk heel erg groot. Ze zijn over het algemeen zo’n 15 GB groot. Aangezien normale dvd-spelers een capaciteit hebben van maximaal 8,5 GB, ontstaat er een probleem. De blu-ray spelers zijn in dit gat in de markt gesprongen. Zij hebben veel meer opslagruimte en zijn dus prima in staat om deze HD-films af te spelen. Met behulp van een blu-ray speler kun je dus van films genieten van veel hogere kwaliteit qua beeld en geluid.

Hoe komt het dan dat er zoveel meer opslagplaats is op een blu-ray schijfje? Een blu-ray speler maakt gebruik van een blauwe laserstraal, welke een stuk nauwkeuriger is dan de rode laserstraal van de dvd-speler. Als gevolg kan er op een blu-ray schijfje meer informatie geschreven worden. Met behulp van de extreem nauwkeurig laserstraal kan dit gewoon afgelezen worden. Dit is de reden dat blu-ray meer opslagcapaciteit heeft.

Tenslotte heeft een blu-ray speler ook nog het voordeel dat het minder snel krast dan een dvd. Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je een product aanschaft en wanneer dit snel beschadigd. Bij dvd’s valt hier niet zoveel aan te doen, deze zijn nu eenmaal kwetsbaar. Gelukkig heb je met een blu-ray schijfje geen last meer van dit probleem.

Hebben blu-ray spelers ook nadelen?

Zijn er ook nadelen die aan blu-ray kleven? Deze zijn er zeker. Blu-ray is over het algemeen duurder, verder heb je, om optimaal van HD-televisie te kunnen profiteren, ook een LCD-televisie nodig of een plasmascherm. Dit zijn duurdere producten. Feit is wel dat technologie zich constant ontwikkeld, en de prijzen van blu-ray en plasmaschermen ook dalen, uiteindelijk zal dit misschien wel goedkoper zijn dan een dvd-speler en een analoge traditionele televisie.

Een ander nadeel is dat sommige oude films niet beschikbaar zijn in blu-ray. Het kan ook zijn dat jij een enorme dvd-collectie hebt, die je niet meer kunt gebruiken omdat blu-ray tegenwoordig de norm is. Producenten hebben hier wel rekening mee gehouden. Ze hebben bijvoorbeeld blu-ray spelers ontwikkeld die eveneens het vermogen hebben om dvd’s af te spelen. Hierdoor is jouw dvd-collectie niet waardeloos geworden.

Wordt blu-ray ook al overbodig?

Blu-ray heeft het gebruik van dvd’s volledig uit de markt gedrukt, er zijn nog maar weinig mensen die gebruik maken van een dvd. Toch dreigen ‘normale’ blu-ray schijfjes nu al vervangen te worden, er is immers al nieuwe technologie opkomst. Het gaat hier om 4K Ultra HD. Normale schijfjes hebben niet de capaciteit om dit soort materiaal te ondersteunen. Vandaar dat tegenwoordig andere blu-ray schijfjes ontwikkeld worden. Het gaat hier om de zogenoemde 4K Ultra HD blu-ray standaard. Deze bijzondere schijfjes kunnen niet afgespeeld worden in een normale blu-ray speler, hier heb je een 4K Ultra HD blu-ray speler voor nodig. In sommige gaming consoles zoals de Xbox en de playstation zijn deze standaard ingebouwd. Met behulp van deze schijfjes krijg je verreweg het beste beeld. Dat komt omdat er niks gecomprimeerd hoeft te worden. Echter, toch worden dit soort spelers niet heel veel verkocht in Nederland. Dat komt omdat veel mensen gebruik maken van streamingdiensten om naar de televisie te kijken.

Waar moet je rekening mee houden wanneer je een blu-ray speler aanschaft?

Allereerst is het belangrijk om op de prijs te letten. Hieronder volgt een overzicht van de gangbare prijzen. Normale blu-ray discs zijn te koop voor 10 a 25 euro. De normale blu-ray spelers kun je voor 50 euro krijgen, maar voor de betere ben je al gauw zo’n 100 tot 150 euro kwijt. Bij de ultra HD-schijfjes ligt de prijs wat anders, hier betaal je meer voor. Het kost meestal zo’n 20 tot 40 euro. De spelers zelf zijn al gauw tussen de 300 en 700 euro. Natuurlijk veranderen deze prijzen voortdurend. Over het algemeen geldt, bij nieuwe technologie, dat de prijzen na verloop van tijd zullen dalen.

Het is eveneens verstandig om te letten op de functies die de blu-ray speler kan vervullen. Sommige hebben bijvoorbeeld een usb-aansluiting waarmee ze dingen die op jouw usb-stick staan kunnen afspelen. Veel blu-ray spelers beschikken eveneens over een Wifi module. Hierdoor is een draadloze verbinding mogelijk. Andere maken weer gebruik van een etherpoort, een verbinding met een kabel dus. Er is ook regelmatig de mogelijkheid om via je blu-ray speler verbinding te maken met streamingdiensten zoals Netflix.

Deze spelers hebben dus allerlei uitgebreide mogelijkheden. Wanneer jij op jacht gaat naar de juiste blu-ray speler is het daarom verstandig om goed naar de specificaties te kijken om te zien wat voor mogelijkheden de speler heeft en of jij hier waarde aan hecht. Veel plezier met het kopen van de juiste blu-ray speler, wij hopen dat onze informatie behulpzaam was!