Wat zijn de beste sci-fi en fantasy series ooit

In dit artikel kun je lezen wat de beste sci-fi en fantasy series zijn. Als jij van deze genres houdt dan moet je zeker verder lezen. Je krijgt namelijk wat handige tips, over welke series je zeker een keer moet checken. Wanneer jij normaal nooit naar sci-fi en fantasy kijkt, lees dan toch door. Misschien zal je overtuigd worden dat je deze genres eens een keertje moet bekijken!

Wat zijn de overeenkomsten tussen sci-fi en fantasy 

Hoewel sci-fi en fantasy de nodige verschillen kennen, hebben de genres eveneens gelijkenissen. Hoewel fictie altijd draait om gebeurtenissen en personages die bedacht zijn, is in het geval van deze twee genres ook een groot deel van de wereld fictief. Een actiefilm speelt zich bijvoorbeeld af in een bestaande stad, en de gebeurtenissen die plaats vinden zouden theoretisch gezien ook in het echt kunnen gebeuren. Hoewel het natuurlijk niet al te geloofwaardig is wanneer een Arnold Schwarzenegger 30 man in elkaar timmert, zou het in het echt ook kunnen gebeuren. Een invasie van ruimtewezens of een draak die over je huis heen vliegt, dat is wel echt onmogelijk.

Sommige mensen zijn dol op deze fantasiewereld. Ze houden van de creativiteit en onverwachte gebeurtenissen. Andere vinden het maar moeilijk om een connectie te voelen met dit soort verhalen, aangezien ze zo ver afstaan van wat je gewend bent. Wanneer jij dol bent van spectaculaire en bijzondere verhalen waarbij je jouw fantasie de vrije loop kan laten, dan zijn sci-fi en fantasy iets voor jou.

De grootste verschillen tussen sci-fi en fantasy

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen science fiction en fantasy. Science fiction speelt zich meestal in de toekomst af, denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde serie Star Trek. Het komt ook voor dat sci-fi zich in de hedendaagse tijd afspeelt, alleen zijn er dan wel altijd technologische gadgets aanwezig die in de realiteit niet zijn uitgevonden, Men in Black is een goed voorbeeld. Wanneer aliens voorkomen in het verhaal, dan spreekt men ook vaak van science fiction. Denk bijvoorbeeld aan de film Independence Day met Will Smith. Regelmatig zijn alle drie deze elementen aanwezig. Wanneer je Engels spreekt dan zal je inzien dat de term Science-Fiction goed gekozen is. Het is namelijk fictie en wetenschap speelt een belangrijke rol. Of het nou ruimteschepen zijn, op hol geslagen robots of futuristische wapens er zijn altijd wel technologisch indrukwekkende gadgets aanwezig.

Fantasy is anders. Het komt regelmatig voor dat dit soort series zich in het verleden afspelen, bijvoorbeeld in de Middeleeuwen. Denk bijvoorbeeld aan King Arthur en de ridders van de ronde tafel. Soms is het niet duidelijk wanneer het verhaal zich afspeelt. De gebeurtenissen vinden echter wel plaats in een wereld die er Middeleeuws uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de successerie Game of Thrones. Er vinden heel veel zwaardgevechten plaats, er zijn kastelen aanwezig, er zijn koningen en prinsessen, het grote verschil is echter dat er af en toe een draak langs vliegt. Dat is gelijk een van de meest opvallende kenmerken van fantasy, er zijn veel fantasiewezens aanwezig zoals draken, monsters en tovenaars. Magie speelt een centrale rol.

Om het kort samen te vatten: sci-fi is toekomstgericht en maakt gebruik van allerlei hypermoderne technologie. Fantasy is meer gefocust op het verleden en op het gebruik van magie. Je kunt sci-fi vergelijken met de verlichting, op het wetenschappelijke en rationele. Fantasy heeft meer gelijkenissen met de romantiek, het (nostalgische) verleden, en gevoel en emotie (magie). Hieronder kun je lezen wat de beste sci-fi en fantasy series zijn. 

 

Wat zijn de leukste series in deze twee genres?

Er zijn al vele series gemaakt die binnen deze twee categorieën vallen. Wat zijn de leukste? Natuurlijk smaken verschillen, maar er zijn wel een aantal klassiekers die niet alleen door talloze mensen met veel plezier zijn bekeken, maar ook heel veel toonaangevende prijzen hebben gekregen. Ben jij benieuwd welke series dit zijn lees dan verder!

The X-files: toegankelijke science-fiction

De introtune van The X-Files is legendarisch, haast iedereen is bekend met dit riedeltje. Dit is echter niet het enigste waardoor zoveel mensen onder de indruk zijn van deze serie. Waar gaat het over? De kijker volgt twee FBI-agenten, Fox Mulder en Dana Scully, zij onderzoeken de X-Files. Dit zijn dossiers die te maken hebben met bovennatuurlijke zaken. Dit programma sprak veel mensen aan die normaal gesproken niet zo geïnteresseerd waren in sci-fi. Dat komt omdat science-fiction niet een heel nadrukkelijke rol speelt in deze serie. Veel momenten focussen zich ook heel erg op de personages zelf en de overheid en hun doofpotaffaires. Op die manier wordt er een combinatie gemaakt van een thriller, een detective en science-fiction. Deze originele formule bleek een enorm succes te zijn. Deze serie is zeker het bekijken waard.

Game of Thrones: een van de beste series ooit gemaakt

Game of Thrones is een van de beste fantasy series die ooit gemaakt is. Wellicht is het zelfs de beste serie aller tijden. Het is gebaseerd op het boek van George R.R. Martin. Dit is te merken. Het verhaal is heel erg uitgebreid en staat bol van de plottwists en intriges. Normaal gesproken zijn series wat oppervlakkiger omdat deze sneller in elkaar worden gedraaid. Martin is jarenlang bezig geweest met zijn boeken, waardoor hij heel veel tijd heeft gehad om met een goed verhaal op de proppen te komen. Dat is terug te zien in de serie.

Het verhaal speelt zich af in een fictieve wereld, die een Middeleeuws karakter heeft. Er zijn vele ridders, zeerovers, en Koningen. Natuurlijk zijn er ook fantasiewezens zoals draken, verder zijn tovenaar en zombies. Kortom, alles is wel zo’n beetje aanwezig. Net als in vroegere tijden zijn er ook vele hofintriges, en familievetes. Het verhaal volgt de Stark familie die in het Noorden van het koninkrijk leven. Zij raken verwikkeld in een conflict met het koninklijk hof. Aan de andere kant van de wereld leeft een jonge vrouw, die eveneens op de kroon aast.

Er zijn natuurlijk nog veel meer spectaculaire fantasy en sci-fi series. Voorlopig ben je wel even zoet met de bovenstaande twee. Game of Thrones heeft bijvoorbeeld 8 seizoenen!